”Uskon, että todellinen onnellisuus on sitä, että on yhteydessä omaan itseensä ja ympäröivään maailmaan arvostavalla ja uteliaalla tavalla. Itsensä tunteminen on tärkeää, ja sisäänpäin kääntymisen lisäksi on tärkeää katsoa myös itsensä ulkopuolelle pyrkien ymmärtämään molempia.”

Olen Katja Ojala, jooga- ja mindfulnessopettaja, ratkaisukeskeinen coach ja FT evoluutiobiologian alalta. Viisitoista vuotta sitten olin töissä tutkijana yliopistossa, olin unelma-ammatissani ja kaikki oli näennäisesti hyvin. Kuitenkin koin arkielämän ahdistavaksi ja päämäärättömäksi suorittamiseksi.

Sitten jätin työni ja lähdin hipiksi Intiaan joogaharrastukseni innostamana. Opiskelin joogaopettajaksi, ja vietin kaksi vuotta Himalajalla opiskellen buddhalaista filosofiaa maailman parhaiden opettajien kanssa. Opin tuntemaan aivan erilaisen asenteen elämään ja onnellisuuteen.

Olin myös Ruandassa opettamassa joogaa HIV-positiivisille kansanmurhaselviytyjille, ja sain ymmärrystä siitä kuinka tavalliset, miellyttävät ihmiset saattavat joissain olosuhteissa päätyä tekemään hirvittäviä tekoja, ja kuinka tavalliset ihmiset voivat myös selvitä sanoinkuvaamattoman hirveistä tapahtumista.

Palasin Suomeen, sillä halusin itseni kehittämisen ja oppimisen lisäksi saada aikaan asioita, rakentaa jotakin. Muutin yhteisöön, sain lapsen, tein juuri sitä työtä mikä minua eniten kiinnosti ja opiskelin niin itämaisia kuin länsimaisia menetelmiä jotka johtavat kohti onnellista ja merkityksellistä elämää.

”Uskon, että kun oppii tuntemaan paremmin sekä itseään että ympäröivää maailmaa, halu toimia kaikkien parhaaksi herää automaattisesti, sillä kaikkien elämät ovat riippuvaisia toisistaan.”